Share on TwitterShare via email

Klockans Funktioner

Beroende på vad du skall använda ditt armbandsur till så finns det en hel del funktioner, eller komplikationer som de kallas i klockornas värld, att välja mellan. Köpguiden för klockor fortsätter nedan!

Köpguiden: Funktioner för armbandsur

Takometer

En takometer mäter tid i förhållande till ändring av avstånd. Med andra ord är det en veritabel hastighetsmätare du bär på armen om du har en klocka med den funktionen.

Tourbillon

En Tourbillonmekanism kompenserar för skillnader i vertikal position som orsakar av störningar i jordens gravitation. Kanske inte en nödvändig mekanism, men väl så trendig.

Vattenmotstånd

Många tror felaktigt att inskriften 100 M på en klocka betyder att den är vattentät ner till 100 meters djup, men så är icke fallet. 100M är 10 ATM och är därmed lämplig för bad och simning. Det dubbla, dvs 200 M vilket motsvarar 20 ATM är lämpligt om du skall dyka. Vissa klockor avsedda för att klara av dykning har också extra ventiler för att man skall kunna släppa ut övertryck ur klockan och därmed undvika skador. Observera också att en sliten klocka har mindre chans att hålla vatten ute, speciellt om trycket är stort. Har din klocka ett värde lägre än 100M innebär det att den klarar vattenstänk i princip, så du kan i alla fall tvätta händerna med klockan på.

Generellt finns det ett par benämningar som ofta används om inte ATM är angiven, och det är:

-          Water resistent – moståndskraftig mot vatten

-          Water proof – vattensäker

Batteriinidkator

Detta är vad det låter som – en funktion hos klockan som visar när klockans batteri håller på att ta slut.

Månfasfunktioner för klockor

Månfasfunktionen innebär att klockan kan visa i vilken fas månen är, halv, full etc. Kanske inte en helt nödvändig funktion, men om man vill ha det lilla extra så varför inte?

Kronograf

En klocka av kronograftyp har en inbygg funktion för tidtagning, dvs du kan stoppa och starta tidtagning när du vill.

Den eviga kalendern

En del armbansur håller ordning på både månaders längd och till och med skottår. Många andra klockor kräver att du justerar datuminställningen då och då när den hamnar i otakt, t ex vid skottår eller under en vanlig februarimånad med dess 28 dagar. Har ditt armbandsur en så kallad evig kalender så behöver du inte detta.

Bezel/Ring

Även om ju detta faktiskt är en beståndsdel av klockan, så kan en rörlig ring ofta användas för tidtagning, så det är värt att ta upp även i denna sektion av hemsidan.

Fortsätt läsa vidare i köpguiden för klockor, tryck på följande länk: Köpguiden för klockor – Klockans märke.