Share on TwitterShare via email

Klockans Urtavla

Köpguiden: Klockans urtavla

Urtavlan är naturligtvis extremt viktig i valet av klocka. Du skall kunna läsa tiden snabbt, tydligt och lätt, och dessutom skall armbandsurets urtavla tilltala din smak och helt enkelt vara fin att se på. Det finns ett antal olika bitar på klockans urtavla som påverkar ditt val av klocka. Läs fortsättningen på köpguiden för klockor nedan:

Siffor i klockans urtavla

Vilken typ av siffror vill du ha i urtavlan på din klocka/armbandsur? Timpositionerna på klockan kallas för indexmarkeringar och följande tre sifferstilar är vanligt förekommande:

  • Romerska siffror, dvs urtavlan på din klocka har siffror i form av I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI och XII.
  • Indiska siffror (detta är dock inte särskilt vanligt)
  • Arabiska siffror, dvs din klocka har ”vanliga siffor”, 1, 2, 3 och hela vägen upp till 12

Guilloche

Guilloche är en typ av ingravering som består av tunna, tunna linjer som gjorts i olika mönster. I praktiken innebär guilloche-ingravering att klockans urtavla ”skimrar” en smula i ljuset då dessa linjemönster syns. Denna metod är väldigt kostsam och finns därför i regel bara på dyrare och mer exklusiva armbandsur. De flesta tillverkare av klockor stämplar hellre in mönstret istället för att använda den traditionella och dyra Guillochemetoden.

Diamanter i urtavlan på armbandsuret

Denna exklusiva detalj innebär att små (eller stora) diamanter markerar timmarna i klockans urtavla.

Pärlemor i klockans urtavla

Pärlemor eller ”Mother of pearl”, ibland förkortat till MOP innebär att klockans urtavla är gjord av detta material. Resultatet är att armbandsuret skimrar vackert. Detta är ett naturligt material, vilket innebär att det kan skifta i olika färger. Två klockor ser därmed aldrig exakt likadana ut, men ofta kan skillnaderna inte upptäckas med ögat. Pärlemor kallas också ibland Nacre.

Tryck här för att fortsätta läsa köpguiden för klockor: Köpguiden för klockor – Klockans funktioner.