Share on TwitterShare via email

Klockans Yttre

Köpguiden: Klockans kristall/glas

Det glas som du ser genom när du tittar på klockans urtavla kan tillverkas av flera olika material:

  • Safirglas som oftast används på mer exklusiva armbandsur. En klocka med safirglas är i regel mer motståndskraftig mot repor.
  • Plexiglas är billigare men har också fördelen att kristall/glas på din klocka inte går sönder i många delar om det spricker. (Hesalit är en typ av plexiglas som används på en del Omegaklockor.)

Dessutom finns det ytterliggare attribut för glaset, som till exempel antireflexbehandling, vilket gör din klocka lättare att avläsa i starkt solljus till exempel.

Köpguiden: Spännen för ditt armbandsur

Se till att du väljer ett spänne som är lätt att öppna och stänga som du är bekväm med. De följande två typerna är de vanligaste på marknaden.

  • Viklås: Två eller oftast ännu fler metallbitar som formas efter handleden. När låset är stängt syns spännet i princip inte, utan blir en del av armbandet.
  • Bygelspänne: Bygelspännet liknar ett vanligt skärp eller bälte som du använder till dina byxor. Denna typ av spänne används för armband av läder, gummi, plast och textil.

Köpguiden: Skelettklocka

En typ av klocka som i princip är genomskinlig så betraktaren ser många av de mekaniska delarna. Om bara bakboetten är genomskinlig benämns denna som transparent bakboett. Benämningen skelettur innebär att såväl bakboetten som urtavlan är genomskinlig.

Köpguiden: Klockans yttre delar

Här förklaras lite om klockans yttre beståndsdelar för att läsaren skall bli mer informerad om olika facktermer som används för klockor och armbandsur.

Boett

Detta är det hölje som omger klockan, ofta tillverkat av guld, rostfritt stål eller liknande.

Bakboett

Bakboetten är baksidan av klockan och är mer eller mindre ett ”lock” som fästs med skruvar eller trycks på plats (tryck- eller skruvbakboett). En bakboett på en så kallad skelettklocka ser ganska intresant ut, eftersom du då har insyn i klockans maskineri på ett intressant sätt.

Bexel/Ring

Detta är den ring som fäster klockans glas i boetten. Ringen kan vara fast eller rörlig, och används då ofta för tidtagning.

Klockans yttre dimensioner

Här förklaras en del av de mått och dimensioner som ofta används i samband med klockor och armbandsur

Diameter

En klockas diameter är måttet mellan ytterkanteterna på boetten vid positionerna klockan nio och klockan tre.

Höjd

Armbansurets höjd definieras som avståndet mellan undersidan av boetten till dess ovansida.

Klockans vikt

Vikten är klockans totala vikt inklusive spänne samt armband.

Tryck här för att läsa mer om klockans urtavla.