Share on TwitterShare via email

Köpguide 1: Klockans mekanism?

Om du frågar dig vilken klocka du skall köpa så är det första du bör bestämma dig för vilken typ av klocka du vill ha i stora drag. Det största vägvalet är om klockan skall vara analog eller digital. Detta är ytterst en smaksak, men det kan vara värt att veta vad begreppen innebär i alla fall, så du får den klocka du behöver och inget annat.

Vilken klocka ska jag köpa? Analog klocka eller digital klocka

En analog klocka är den mer traditionella, äldre varianten, som enbart har visare, oavsett om det finns visare för timma, minut eller sekund, så är dessa analoga klockor.

En digital klocka visar tiden genom siffror i textform, detta görs ofta med flytande kristaller numera.

Om du skall välja en digital eller analog klocka är i stort en smaksak, men du bör även tänka på att de digitala klockorna ofta är lättare att avläsa i mörker. (Även om många analoga klockor till viss del illumineras i mörker.)

Vilken klocka ska jag köpa? Klockans Drift

Hur vill du att din klocka skall drivas? Det finns ett antal olika varianter på detta, men jag vill påstå att klockor som drivs av batterier är vanligast. Den här köpguiden beskriver ett antal olika sätt att driva en klocka är:

  • Automatisk drift/kinetiska klockor: klockan ”lagrar” den energi som du själv tillför den när du rör armen som klockan sitter på. Den lagrade energin räcker normalt ett par, tre dagar om du inte bär din klocka, men detta kan naturligtvis variera mellan olika modeller och utföranden. En del klockor med denna driftsmetod har också en så kallad gångreservindikator som visar hur mycket ytterliggare klockan kan gå innan den behöver tillföras mer energi. Så om ditt svar på frågan vilken klocka ska jag köpa är: “en utan batterier”, så kan en kinetisk klocka vara något för dig.
  • Mekaniska klockor: en mekanisk klocka innebär att du måste dra upp klockan manuellt vid jämna mellanrum. Dessa klockor drivs med andra ord inte av batterier. En del klockor med denna driftsmetod har också en så kallad gångreservindikator som visar hur mycket ytterliggare klockan kan gå innan den behöver tillföras mer energi. Så om ditt svar på frågan vilken klocka ska jag köpa är: “en utan batterier”, så kan en mekanisk klocka vara något för dig.
  • Eco drive: denna typ från Citizen är solljusdriven och inga traditionella batterier krävs därför. Istället lagras ljusenergin i ett Litiumbatteri som driver klockan då inget solljus finns. Notera dock att alla batterier har en begränsad livstid, så förr eller senare behöver du ett nytt Litiumbatteri även till denna typ av klocka. (Om du är miljövän och undrar vilken klocka du ska köpa, så stirra dig inte blind på namnet eco drive, de mekaniska och kinetiska klockorna är ju precis lika miljövänliga, om inte mer.) Om du fortfarande funderar över vilken klocka du ska köpa (vilket du troligen gör, det finns ju mer som avgör än så här) så fortsätt läsa Köpguiden genom att klicka här: Köpguiden till klockor, steg 2.